Podoposturale therapie

Podoposturale therapie is een houdingscorrigerende therapie waarbij wordt uitgegaan van de theorie dat elke voetstandsverandering een verandering hoger in het lichaam tot gevolg heeft. En vice versa: elke houdingsverandering heeft een veranderde stand van de voeten tot gevolg. Deze stands- en houdingsveranderingen kunnen leiden tot verscheidene klachten, zoals chronische knie-, heup-, lage rug- en nekklachten.

Houdingsverandering

De therapie bestaat uit individueel aangemeten zool vlakken met millimeter dunne elementen die op specifieke plaatsen worden aangebracht.
Omdat met de dunne elementen de ossale-en spierketens door het hele lichaam worden aangesproken zullen deze een ander traject gaan volgen.

Het lichaam heeft enige tijd nodig om zich aan te passen, dit kan zich de eerste weken uiten in spierpijnen, de zool vlakken moeten daarom geleidelijk worden opgebouwd. Dit is per persoon verschillend en is afhankelijk van hoe het lichaam reageert op de therapie. 

Als de gestimuleerde spiergroepen zich hebben hersteld en de houding is verbeterd, kunnen de zooltjes op de den duur – in overleg met de therapeut – zelfs worden weggelaten. Deze therapeutische aanpassing mag niet gezien worden als een steunzool! Steunzolen werken via de biomechanica en hebben vaak een ondersteunende werking.

Het onderzoek

Onderzoek en behandeling

Het podoposturaal consult bestaat uit:

Anamnese

Een uitgebreide anamnese (vraaggesprek) om de hulpvraag helder te krijgen.

Lichamelijk onderzoek

Een uitgebreid lichamelijk onderzoek, gericht op de klachten die worden aangegeven. Dit onderzoek zal in stand, zittend en liggend gebeuren, waarbij verschillende metingen worden gedaan. Er wordt met name gekeken naar de stand van het bekken, de krommingen van de wervelkolom, de spierspanningen, links/rechtsverschillen en asymmetrie.

Analyse

Analyse van zowel het staan als het lopen.

Voetscan

Er worden voetafdrukken gemaakt (voetscan) en de persoon wordt op de podoscoop (voetspiegel) geplaatst. Hierdoor kan het totale drukvlak van de voetzolen worden bekeken en worden geïnterpreteerd.

Lichaamshouding

Op de podoscoop worden de dunne elementen onder de voetzool geplaatst. Dit zal een onmiddelijke inwerking hebben op de voet-en houdingsspieren waardoor de lichaamshouding direct wordt beinvloed. Om een blijvend effect te verkrijgen zullen de elementen, in een later stadium, in de vorm van kurk op een lederen onderzool worden geplakt en afgedekt.

Schoenonderzoek

Er wordt een schoenonderzoek gedaan en eventueel schoenadvies gegeven.

Mogelijkheden

Er wordt besproken wat de mogelijkheden van de therapie zijn voor de bestaande klachten.

Behandelplan

Er wordt besproken hoe en wanneer de zolen te dragen, wat te doen bij eventuele verergering van de klachten, het behandelen van de zolen, etc.

In overleg met de patient wordt er een schema gemaakt voor het afhalen van de zolen en de eerste controleafspraak.

Contact info

Email

info@podocentrumamsterdam.nl

Telefoon

020 - 227 88 88

Praktijk

Spanderswoudstraat 96
1024 LE Amsterdam (Noord)